Kipsalade

Kipsalade

Benodigdheden

  • 4 kipfilet
  • 1 liter water
  • 2 bouillontabletten kip
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 grote appel
  • l citroensap
  • 1 zure augurk
  • 10 ontpitte olijven
  • 2 eetlepel zure room
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel mierikswortel
  • zout en peper
  • suiker
  • enkele blaadjes krulsla en/of rucola-, ijsbergsla

 

Bereidingswijze

Breng het water met de bouillontabletten en zout aan de kook.
Leg de kipfilet erin, breng het opnieuw aan de kook en laat de kip heel zachtjes gaar trekken in  20 minuten.
Laat daarna afkoelen. Snij het kippenvlees in dobbelsteentjes.
Pel de teentjes knoflook en snijd deze heel fijn of druk ze door de knoflookpers (naar gelang van de grootte en smaak eventueel meer teentjes toevoegen)
Verdeel ook de appel in fijne blokjes, besprenkel met citroensap en snij de augurk, ui en de olijven in stukjes.
Doe dit alles in een kom. Roer de zure room (of suikerloze slagroom) door de mayonaise samen met de mierikswortel en zoveel zout, peper, citroensap en suiker, dat een pittig sausje ontstaat.
Giet dit over het kippenmengsel en laat het een kwartier staan.
Bekleed één grote of 4 eenpersoonsschaaltjes met blaadjes sla en schep er het kipslaatje op.
Geef er eventueel geroosterd brood of toast en boter bij.

 

Kip pocheren

Het hoofdingrediënt is uiteraard kip. En het is het allerlekkerst als je de kip (de filet of dij) pocheert. Dit doe je in een pannetje waarin het water net tegen de kook aan zit. Je kunt aan dit water ook allerlei kruiden en specerijen toevoegen die je lekker vindt om de kip wat meer smaak te geven. Bijvoorbeeld salie, selderij, een ui en een teen knoflook, en zout en peper natuurlijk. Laat de kip in het nét niet kokende water zo’n 15-20 minuten garen en haal hem er dan uit om af te koelen.

 

Variëren kun je leren

De basis is al erg smakelijk, maar het is nog veel lekkerder als je hier allerlei ingrediënten aan toevoegt. Zo kun je bosui toevoegen voor wat extra pit, of voor nog meer hitte, een beetje srirachasaus. Of maak een van de volgende varianten:

Als de kip is afgekoeld, snijd je deze in kleine blokjes en doe je deze in een kom. Voeg bij de kip wat zout en peper, paprikapoeder, plus één deel (Griekse) yoghurt en één deel mayonaise. Als je dit alles mengt heb je de perfecte basis voor een heerlijke kipsalade. Wil je het geheel wat gezonder, doe dan twee delen yoghurt en geen mayonaise.

Kipkerriesalade. Voor deze variant voeg je zo’n drie theelepels kerriepoeder toe. Je kunt ‘m ook een beetje tropisch maken door er wat blokjes ananas aan toe te voegen.

Kip-pestosalade. Voeg aan de basis een eetlepel homemade pesto toe en je hebt een heerlijke salade met een Italiaanse twist. Zongedroogde tomaatjes gaan hier ook goed bij.

Kip-meloensalade. Net als die in de supermarkt: een heerlijke kipsalade met fruit. Maar jij maakt ‘m lekker zelf door er verse galiameloen aan toe te voegen.

Kipsatésalade. Laat hiervoor bij de basis de yoghurt en de mayonaise weg en meng de ingrediënten met wat pindasaus en sambal.

Net als dat je bij warme bereidingen eindeloos met kip kunt variëren, kun je dat ook in deze salades. Smeer de kipsalade lekker op een broodje of een lekkere cracker en je hebt de perfecte lunch of borrelhap!