Raspberry Pi - minicomputer

De minicomputer - Raspberry Pi

Ik was er 4 jaar geleden al naar op zoek; een minicomputer die met een laag verbruik bepaalde functies kan vervullen zoals bijvoorbeeld een mediaplayer om muziek en films af te spelen bij voorkeur op een groot scherm. Eind 2011 resulteerde dat in de bouw van mijn HTPC oftewel Home Theater PC. Dat was op dat moment naast de aanschaf van een MacMini de goedkoopste oplossing. In 2012 kwamen er langzaam maar zeker steeds meer nieuwe oplossingen bij, naast de barebones en allerlei prebuild Linux XBMC boxes was daar ineens de Raspberry Pi .

 

 Bron Wikipedia:
De Raspberry Pi is een singleboardcomputer gebaseerd op ARM-processors die tegen een minimale prijs wordt vervaardigd en verkocht. De Raspberry Pi werd ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en is bedoeld voor educatieve doeleinden. De productie is op 10 januari 2012 begonnen.

 

Raspberry Pi
 Raspberry Pi Model B

ondanks dat de eerste Raspberry Pi nog geen ingebouwde netwerkaansluiting had en op dat moment de te gebruiken operatingsystemen nog schaars waren had het echter al meteen potentie. Er kon immers XBMC op gedraaid worden (onder o.a. OpenELEC) en er zat een HDMI aansluiting aan.

De Raspberry Pi is feitelijk niet meer dan een printplaatje voorzien van een aantal basis computeronderdelen.Het ontwerp is zo gemaakt dat het klein blijft dus weinig ruimte inneemt en weinig energie vergbruikt en tevens zo goedkoop mogelijk waarbij het echter wel een aantal taken zoals het verwerken van media zoals muziek, video en foto's prima kan ondersteunen. Daardoor is heteen ideaal platvorm geworden voor taken als mediaserver. Model A is niet uitgerust met een netwerkaansluiting echter Model B daarentegen wel en dus uitermate geschikt als basis voor een mediacenter.

Ook voor andere doeleinden waarbij energieverbruik en minimale functies en formaat een rol spelen kan een Raspberry Pi uitstekend ingezet worden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Bestandsserver
  • Mailserver
  • NAS
  • Webserver
  • Retro-gamesysteem d.m.v. emulators
  • HTPC (Home Theater PC)

 Etc.

Ik heb zelfs al toepassingen gezien waarbij een Raspberry Pi in een auto was ingebouwd en als boordcomputer cq. mediacenter dienst deed inclusief camera's, navigatie en zelfs internet. Voor de toepassing als NAS ben ik zelfs ZFS oplossingen tegengekomen. Er zijn zelfs al projecten waarbij de Raspberry Pi als cluster met 40 ex. en meer als supercomputer zijn gebouwd.

Uitvoering
Model A
Model B
Processor 700 Mhz ARM11 700 Mhz ARM11
Ram 256 Mb 512Mb
USB 2.0 poorten  1  2
 LAN Ansluiting  Nee  Ja
 HDMI  Ja  Ja
 Composite video  Ja  Ja
 Jack-audio  Ja  Ja
 SD kaart slot  Ja  Ja
 Energieverbruik  2,5 W  3,5 W
 Prijs  € 25,-  € 35,-

De Raspberry Pi wordt standaard 'kaal' geleverd. Dus zonder case, zonder opslaggeheugen en zonder voeding. Je kan een losse case kopen waar je het bordje in kunt bouwen en je moet zelf de SD-kaart (minimaal 2 Gb) aanschaffen. Als voeding kan je een micro-USB kabel als aansluiting voor energievoorziening gebruiken. Omdat er geen ingebouwd opslaggeheugen is wordt het besturingssysteem op de zelf verzorgde SD-kaart geëinstaleerd.

Sofware downloads zijn op de website beschikbaar http://www.raspberrypi.org/downloads/

Het besturingssysteem installeer je op de SD-kaart, er is echter intussen veel meer keuze als besturingssysteeem voor de Raspberry Pi, indien je het als mediaserver wil gebruiken kan je bijvoorbeeld Raspbmc gebruiken, een Debian Linuxdistributie die speciaal is gemaakt om opensource mediacenter XBMC welke als installer vanaf een windowscomputer beschikbaar is waarmee je de installatie eenvoudig op de SD-kaart kan zetten.

Complete set

Er zijn ook diverse complete sets te koop, zowel in de Raspberry Pi Store als bij diverse andere elektronica leveranciers zijn behalve het moederbordje ook behuizing voeding en diverse andere accessoires als complete set te koop.

Complete set met behuizing
 Complete set inclusief behuizing SD Card, USB mini voedingskabel en HDMI kabel

Voor de niet tweakers of wie gewoon niet van knutselen houdt zijn er tegenwoordig veel alternatieven beschikbaar, zo zijn er voor mediacenter toepassingen tegenwoordig ook andere goedkopere oplossingen, zoals:

Met name de Chromecast is eenvoudig te gebruiken en past gewoon in de HDMI poort van een LCD of Led TV, daarmee maak je van een gewone TV een Smart TV die te bedienen is met je Tblet of Smartphone.

Externe links

Further reading

Diverse artikelen en webpages die ook de moeite waard zijn om te bekijken.

 

Next page - more about Banana Pi