Processor

Uit MyWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een processor, ook wel CPU (Engels: central processing unit) of in het Nederlands centrale verwerkingseenheid (CVE) genoemd, is het hart van een computer. De eerste processoren waren uitgevoerd als printplaten vol met losse componenten en IC's, maar sinds de jaren 70 ontstonden de eerste zogenaamde microprocessoren, waarbij het hele systeem op één enkele chip werd vervaardigd. De eerste microprocessor was de i4004 van Intel. De ontwikkeling in de IC-technologie zorgde ervoor dat de microprocessoren van 4 bit (i4004) naar 8 bit, 16 bit, 32 bit en 64 bit konden groeien.

Zie Wikipedia: Processor


Ontwikkelingen

Geintegreerde GPU

Intel en AMD zoeken naar andere oplossingen om de prestaties van hun processors te verbeteren. Het vergroten van de transistordichtheid, en daarmee van het aantal transistors op een chip, is namelijk niet de enige manier om snellere chips te maken. Beide bedrijven gebruiken een steeds groter deel van hun chips voor de geïntegreerde gpu's, in plaats van voor de cpu. Met name AMD denkt dat de gpu meer kan dan alleen het renderen van 3d-beelden om spelletjes te kunnen spelen.

  • Heterogeneous computing

Combinatie van CPU en GPU om zo effectief mogelijk van beide de voordelen maximaal te benutten.

  • Shrinken van transistoren

Door de introductie van high-k metal gates, waardoor transistors kleiner werden en lekstromen werden verkleind in vergelijking met transistors met siliciumdioxide-gates. Hierdoor kon het stroomverbruik van cpu's binnen de perken worden gehouden en kon de transistor-dichtheid verder toenemen dan oorspronkelijk gedacht. Processors worden goedkoper als er meer uit een wafer gehaald kunnen worden. De benodigde spanning om de transistors te laten schakelen neemt ook af, wat per saldo een energiebesparing oplevert.

  • Powerwall

CPU's met een snelheid van boven de 4GHz komen nauwelijk voor, en lijkt het erop dat die snelheid niet veel hoger gaat worden. Dat heeft te maken met de zogeheten powerwall. Kloksnelheden verhogen betekent vaak ook hogere temperaturen waardoor er meer gekoeld moet worden wat echter weer extra stroomverbruik etc. oplevert.

  • Memory Wall

Toename van het aantal transistors betekent lang niet altijd een evenredige toename van de prestaties. Oorzaak hiervan is het werkgeheugen. Bij een singlecore heeft de geheugenbus voor zichzelf, bij multicores wordt er dus meer gebuik gemaakt van het werkgeheugen. Dit kan beperkt worden door de cpu van grote hoeveelheden cache te voorzien wat honderd maal sneller benaderd kan worden dan werkgeheugen. De geheugenbus sneller of breder maken is ook een optie, maar dat kost weer te veel energie.


Zie Tweakers.net GPU & CPU