Gerecht Chilli con carne

 

Chilli con carne

 
Ingrediënten:
 
  •     2 medium onions / 2 uien
  •     2 cloves garlic /2 teentjes knoflook
  •     2 medium carrots / 2 wortelen
  •     2 sticks celery / 2 stengels bleekselderij
  •     2 red peppers / 2 rode paprika
  •     olive oil / olijfolie
  •     1 heaped teaspoon chilli powder / 1 volle theelepel chilipoeder
  •     1 heaped teaspoon ground cumin / 1 volle theelepel komijn
  •     1 heaped teaspoon ground cinnamon / 1 volle theelepel kaneel
  •     sea salt / zeezout
  •     freshly ground black pepper / vers gemalen zwarte peper
  •     400 g tinned chickpeas / 400 gram kikkererwten uit blik
  •     400 g tinned red kidney beans / 400 gram bruine of rode bonen (rode nierboon)
  •     2 x 400 g tinned chopped tomatoes / 2x 40 gram gesneden tomaten
  •     500 g quality minced beef / 500 gram rundergehakt
  •     1 small bunch fresh coriander / 1 klein bosje verse koriander
  •     2 tablespoons balsamic vinegar / 2 eetlepels balsamico azijn
  •     400 g basmati rice / 400 gram  basmatirijst
  •     500 g natural yoghurt / 500 gram gewone yoghurt
  •     230 g guacamole / 230 gram guacamole
  •     1 lime / 1 limoen
Uien en knoflook pellen en snijden, wortel en selderij fijnsnijden. Tomaat ontvellen (in heet water) en ontpitten. Pluk de koriander bladeren plaats ze in de koelkast, was de steeltjes met water. De rode paprika halveren, stengel en zaden verwijderen en grof snijden. Plaats een grote pan op een matig vuur op het fornuis. Giet olijfolie in de pan en voeg de gesneden groenten toe. De chilipoeder, komijn en kaneel toevoegen samen met een beetje zeezout en gemalen zwarte peper. Elke 30 seconden omroeren voor ongeveer 7 minuten totdat het licht gekleurd en gefruit is.
 
Nu kunnen de afgegoten kikkererwten, tomaten en kidneybonen erbij. Voeg het rundergehakt toe in kleine brokken welke je los roert met een houten lepel. Hak de gewassen koriander steeltjes en roer deze erdoor. Voeg de balsamico azijn toe en breng op smaak met een flinke snuf zout en peper.
Breng het aan de kook en laat het daarna ongeveer een uur laten sudderen met een deksel halfgesloten op een laag pitje. Zo af en toe omroeren zodat het niet aan de pan kleeft en aanbakt. 
 
Opdienen met gekookte rijst elk in een grote kom zodat iedereen zelf kan opscheppen. Zet een kleine kom yoghurt, wat gesneden limoen en guacamole in een schaaltje en bestrooi de chili met de grof gesneden koriander blaadjes. Eventueel nog wat frisse ijsbergsla om het af te ronden.