Varkensrollade gevuld met pruimen en barderen met spek

Varkensrollade gevuld met pruimen en barderen met spek

Ingrediënten

  • 800 g varkensfricandeau (of -filet)
  • zout en peper
  • 1 kleine appel
  • 10 gewelde pruimen zonder pit (zakje a 250 g)
  • 1 el citroensap
  • 40 g boter of margarine
  • 1½ dl droge witte wijn
  • 1 dl vleesfond (pot a 380 ml)
  • 1 dl slagroom
  • 1 el pruimenconfiture (pot)
  • ½ el appelstroop
  • 1 el maizena
  • 1 pakje gerookt ontbijtspek (ambachtelijk (125 g))

Keukenspullen

  • rollade (opbind)touw
  • keukenpapier
  • aluminiumfolie
  • lage ovenschaal inhoud ca. 1 liter


Bereiden

  1. Vlees droogdeppen met keukenpapier.
    Vlees aan brede kant met scherp mes opensnijden tot dunne (1 à 1 1/2 cm) platte lap.
    Bestrooien met zout en peper.
    Appel schillen, klokhuis verwijderen en appel in stukjes snijden.
    In kom appel, pruimen en citroensap door elkaar scheppen.
    Vlees beleggen met pruimenmengsel en oprollen tot rollade.
    Met keukentouw rollade 1 keer in lengte en 3 keer in de breedte dichtbinden.

  2. In braadpan boter verhitten en rollade rondom bruin bakken.
    Vlees met deksel schuin op pan in ca. 50 minuten zachtjes gaar braden.
    Rollade in ovenschaal leggen en afgedekt met aluminiumfolie ca. 10 minuten laten rusten.
    Intussen grill voorverwarmen op hoogste stand. Wijn, vleesfond en slagroom door bakvet roeren en zachtjes laten koken tot een mooie jus, aanbaksels losroeren.
    Jam erdoor roeren. Rollade aan bovenzijde bestrijken met appelstroop en ca. 5 minuten onder hete grill zetten.
    Intussen in kopje maizena met 3 el water gladroeren en hiermee saus licht binden.
    Op smaak brengen met zout en peper.
    Touw van rollade verwijderen en rollade in 8 plakken snijden.
    Iets saus erover scheppen, rest apart erbij serveren.
    Serveren met rode kool en gebakken krieltjes met dille.


Met spek (barderen) 

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
    Verwijder het netje van de rollade.
    Prik met de punt van een mes 12 inkepingen van ca. 2 cm diep, gelijkmatig verdeeld over het vlees.
    Vul de inkepingen met de knoflook.
    Ris de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en stop deze ook in de inkepingen.
    Bestrijk het vlees dun met de olie en bestrooi met peper.
    Bedek het vlees rondom met het ontbijtspek (barderen) en bind vast met keukentouw.
    Steek de rest van de takjes rozemarijn ertussen.
  2. Leg het vlees in de braadpan of de ovenschaal en bak in de oven in ca. 45 min. gaar.
    Neem uit de oven, doe de deksel op de pan en laat 5 min. rusten.
    Verwijder het keukentouw en snijd het vlees in plakken.

Varkensrollade