Zoete aardappel - pastinaak gratin

Zoete aardappel - pastinaak gratin


Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 1 teen knoflook
  • 300 ml slagroom
  • 1 KG zoete aardappelen
  • zout en peper
  • verse thijm
  • 2 eetl paneermeel
  • 2 eetl geraspte kaas

 

Bereiden

  1. Snij de zoete aardappelen en pastinaken in schijfjes.
  2. Verwarm in de pan samen met de knoflook en de slagroom.
    Doe en naar smaak peper en zout en de thijm in.
    Kook zachtjes ongeveer 10 minuten.
  3. Doe de massa in een ovenschaal en strooi de paneermeel en kaas erover.
  4. Bak ongeveer 20 minuten op 200 gr in de oven.

    Heerlijk vegetarisch ovengerecht met pittige pecorinokaas en noten....

Voorbereiding


- Schil de aardappelen en rasp deze met de keukenmachine grof
- Schil de pastinaken en rasp deze grof
- Snij de pecorinokaas in kleine stukjes


Bereidingswijze

  1. Meng de aardappelen met de pastinaak en ongeveer 2/3 van de walnoten en ongeveer 100 gram pecorinokaas.
  2. Verdeel de aardappelen met pastinaak en etc. over de springvorm.
  3. Klop het ei los met de creme fraiche.
  4. Breng op smaak met de peper, zout en bieslook.
  5. Giet het ei over de aardappelen.
  6. Meng het overgebleven deel van de pecorinokaas met de achtergehouden walnoten.
  7. Strooi dit over de aardappelen.
  8. Bak de aardappelgratin in 50 minuten op 200 graden gaar.
  9. Mocht de bovenkant nog niet bruin zijn, zet de oven de laatste paar minuten op de grillstand voor een bruin korstje.


Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g vastkokende aardappel
  • 400 g pastinaken
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el boter
  • 250 ml room
  • 50 g geraspt kaas
  • 1 el verse tijm (blaadjes)
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout



Bereidingswijze


Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en pastinaken, snij ze in fijne plakjes.
Pel en halveer de knoflook. Wrijf er een ovenschotel mee in en bestrijk ze met boter. Verdeel er de aardappelen en pastinaak over. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schenk er de room over. Bestrooi met de tijm en de kaas.
Zet de gratin 45 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als de gratin te donker kleurt. Blijft hij te licht, verhoog dan de oventemperatuur naar het eind toe.


Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 25 g boter
  • 1 kg vastkokende aardappels (bijv. Lady Christl of Kilo-tje vastkokend)
  • 125 ml slagroom
  • 125 ml volle melk
  • versgemalen zwarte peper
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 50 g geraspte Gruyère (kaas)



Bednodigdheden

ovenschaal inhoud ca. 2 liter, ingevet


Bereiding

  1. Oven voorverwarmen op 175 °C.
    Knoflook pellen en halveren.
    Ovenschaal eerst flink inwrijven met snijvlakken van knoflook en daarna dik invetten met helft van boter.
    Aardappels schillen, wassen en in dunne plakjes snijden of schaven.
    2.In grote kom slagroom en melk door elkaar roeren. Mengsel op smaak brengen met 1 tl zout, peper en nootmuskaat.
    Aardappelplakjes toevoegen en voorzichtig enkele malen omscheppen, zodat alle plakjes met room bedekt zijn.

  2. Aardappelplakjes met schuimspaan in ovenschaal scheppen, bovenkant gladstrijken.
    Restant van roommengsel uit kom erover schenken.
    Aardappels bestrooien met kaas en rest van boter in klontjes erover verdelen.
    Schaal op rooster in midden van oven zetten en aardappelgratin in 40 - 50 min. goudbruin en gaar laten worden.



Bereidingstip:


Aardappelgratin smaakt het best als deze vlak voor het eten bereid wordt, maar dat kan eventueel ook een dag tevoren. Bak de gratin zónder kaas 30 minuten voor, zodat de aardappels vrijwel gaar zijn. Zet hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. Laat de gratin eerst op kamertemperatuur komen en strooi de kaas erover. Bak de gratin in een oven van 200 °C in 15-20 minuten goudbruin.


Bereidingstip:


Gebruik voor aardappelgratin altijd vastkokende aardappels, dan vallen de plakjes als ze gaar zijn niet uit elkaar. Met voorgekookte aardappelschijfjes is de aardappelgratin sneller klaar. Snijd halfgaar gekookte aardappels in plakjes of gebruik kant-en-klare schijfjes (verpakt per 450 en 700 gram). Verwarm de oven voor op 200 °C en reken op een oventijd van 20-25 minuten.


Variatietip:


Drie variaties op de traditionele aardappelgratin. Lekker licht: Aardappelgratin is vrij machtig. Gebruik voor een lichtere versie halfvolle melk met slankroom en vervang de helft van de aardappelplakjes door 1 courgette in dunne plakjes. Vet de ovenschaal heel dun in en vul hem met laagjes aardappel en courgette. Dek de schotel af met dunne plakjes mozzarella-kaas. Knoflookgratin zonder room: Boen de schil van 750 g (roodschillige) aardappels goed schoon en snijd ze in dunne plakjes. Pers 2 tenen knoflook uit boven een kom en roer er 5 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel verse tijmblaadjes door. Schep de aardappelplakjes erdoor en doe dit mengsel over in een lage ovenschaal. Schenk ook het restant olie uit de kom erover. Bak de gratin 20 minuten afgedekt met aluminiumfolie en daarna nog 20-30 minuten zonder folie. Met bosui en blauwaderkaas: Bereid de aardappelgratin volgens het basisrecept, maar klop 2 eieren door het roommengsel en breng dit extra pittig op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verkruimel 150 gram blauwaderkaas (bijvoorbeeld roquefort of Danish blue) en schep ze samen met 3 bosuitjes in dunne ringetjes en de aardappelplakjes door het roommengsel. Verdeel de helft van dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal en strooi de helft van de verkruimelde kaas erover. Maak zo nog een laag. Bak de gratin goudbruin en gaar en laat deze uit de oven eerst 10-15 minuten staan. Zo is de gratin mooi in blokjes of puntjes te snijden.