Sonos

Sonos is het Smart Speakersysteem dat al je favoriete muziek naar een kamer of alle kamers streamt. Je kan je muziek afspelen en bedienen met een simpele app, in diverse ruimtes in je huis geluidsweergave vanuit draadloze geluidsprekers.

De slimme speakers van Sonos gebruiken het wifi-netwerk in je huis om verbinding met elkaar te maken. Wifi heeft een groter bereik en werkt met verschillende apparaten, wat betekent dat het Sonos-systeem het hele bereik van je WiFi-netwerk dekt. Zolang je WiFi hebt in alle kamers waarin je een draadloze Sonos-speaker wilt plaatsen, is bereik geen probleem. Waar je telefoon ook is, de muziek blijft spelen zonder overslaan, vertraging of uitval. Met Sonos kun je verschillende muziek via elke afzonderlijke speaker afspelen of dezelfde muziek (gesynchroniseerd) via alle speakers. Je kunt elke Sonos-speaker bedienen via de Sonos-app op je computer, smartphone of tablet.

Sonos speakerset

Sonos is een Amerikaans bedrijf in consumenten elektronica, het bedrijf werd opgericht in 2002 door John MacFarlane, Craig Shelburne, Tom Cullen en Trung Mai. Ze maken een verscheidenheid aan draadloze audio producten.

Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Santa Barbara, California, men heeft nog 4 andere kantoorlocaties, in totaal 1.275 werknemenrs in dienst (2014)

Sonos Producten

Het bedrijf biedt een breed scala van producten, met inbegrip van het Sonos Wireless HiFi System zorgt voor een speciaal lokaal Sonos-netwerk via draadloze en / of Ethernet-verbindingen die het mogelijk maakt voor het streamen van digitale audio naar elke Sonos apparaat op het netwerk.

Meerdere Sonos-apparaten in één huishouden kan men met elkaar verbinden op een eigen peer-to-peer-synchrone mesh-netwerk met behulp van AES-encryptie. Dit netwerk, dat bekend staat als SonosNet, maakt het mogelijk om audio tegelijkertijd gespeeld worden in afzonderlijke zones. Eén ZonePlayer of ZoneBridge moet worden aangesloten op een netwerk voor toegang tot LAN en internet audio bronnen bij het gebruik van deze functie, of bij het maken van een 3.1 / 5.1 surround setup. SonosNet 2.0 integreert MIMO op 802.11n-hardware, het verstrekken van een robuustere verbinding. Sonos heeft geen wake-on-wireless technologie geïmplementeerd, in plaats daarvan is het vereist dat elke Sonos-speler of een bridge voortdurend een draadloze verbinding onderhoudt, zelfs in standby-modus of met elkaar verbonden door de kabel. Sonos-apparaten hebben geen uit-knoppen. Het bedrijf beweert dat bij elke luidspreker het verbruikt tussen de 4 en 8 watt ligt in idle-of standby-modus.

Aansluiten

In een standaard setup, zal uw Sonos product rechtstreeks verbinding maken met uw WiFi-netwerk. U kunt uw Sonos-product in elke kamer met een goede bereikbaarheid met uw WiFi-verbinding plaatsen. Een alternatief voor de standaard-instelling is een BOOST Setup, waarmee u een specifiek draadloos netwerk voor Sonos creëert.

Stappen om uw Sonos aan te sluiten op uw WiFi thuis-netwerk:

 1. Steek de stekker van uw Sonos product in het stopcontact voor de stroomvoorziening
 2. Download de Sonos app naar uw smartphone, tablet of computer welke is verbonden met uw WiFi-netwerk.
 3. Open de Sonos app en selecteer "Setup nieuw Systeem"
 4. Als u de keuze krijgt uit STANDAARD en BOOST setup, selecteer STANDAARD en volg de instructies op het scherm.

Streamen

Vervolgens kan vanuit de app muziek naar de Sonos apparaten gestuurd worden en ook de besturing gebeurt vanuit de app. Hierbij wordt de muziek gestreamed naar de luidspreker. Bij meerdere Sonos apparaten kan er een keuze gemaakt worden welke apparaten of ruimte de muziek afgespeeld moet worden.

Een voordeel van Sonos is dat u voor het bedienen van het systeem niet afhankelijk bent van één afstandbediening en dat u overal in huis het Sonos muzieksysteem kunt bedienen. Sonos heeft een app voor Android smartphones, tablets en Apple iPhones, iPod of iPad waarmee u indien uw smartphone is verbonden met Wifi door het hele huis uw Sonos systeem kunt bedienen. Ook is er software beschikbaar om het muzieksysteem per PC en Mac te bedienen. Ten slotte is er nog de mogelijkheid om de relatief dure Sonos controller aan te schaffen, deze controller is indien u niet beschikt over een smartphone of tablet, als afstandsbediening te gebruiken.

Sonos maakt gebruik van zogenaamde muziekservices, dit zijn alle mogelijke vormen van applicaties die muziek kunnen afspelen zoals Spotyfy, Deezer, Soundcloud, Apple Music, Google Play Miusic, Rhapsody, Tunify en Napster om er een paar te noemen, hier komen echter steeds meer muziekservices bij.

De software van Sonos krijgt regelmatig updates. Eventuele foutmeldingen zijn dus snel verholpen en ook nieuwe muziek streamingdiensten zijn snel te gebruiken via Sonos. U heeft voor het gebruik van streamingdiensten als Spotify geen externe software nodig, via de Sonos-app kunt u direct zoeken naar muziek in Spotify met de inloggegevens die u bij Spotify gebruikt, wel is het noodzakelijk dat u een premium abonnement heeft. Ook is het mogelijk om met Sonos automatisch een muziekbibliotheek te creëren met de muziek op uw netwerk harde schijf. Luistert u liever naar de radio, dan kunt u via Sonos luisteren naar meer dan 10.000 radiozenders wereldwijd, waaronder natuurlijk alle populaire Nederlandse zenders. U kunt de radiozenders onder meer selecteren op basis van muziekgenre, land en categorie. In de app zit ook een handige wekker en timer functie. De wekkerfunctie biedt u de mogelijkheid een weekschema in te stellen voor de dagen waarop u gewekt wilt worden. Met de timer kunt u muziek na een aantal minuten automatisch uitzetten, ideaal als u graag gaat slapen met muziek op de achtergrond.

Assortiment

Speakers

Sonos heeft diverse producten waaronder een aantal draadloze speakers

Home Cinema

Naast de speakers zijn er ook producten voor een Home Cinema mogelijk waaronder een HiFi-soundbar voor tv- en muziekliefhebbers en een adembenemende bas met Subwoofer.

 • PLAYBAR
  Sonos Playbar
 • SUB
  Sonos Sub

Componenten

Ook zijn er nog diverse componenten om vanaf je bestaande stereo of Home Cinema te streamen of naar je bestaande bedrade luidsprekers.

 • CONNECT
  Sonos Connect
 • CONNECT:AMP
  Sonos Connect Amp

Voor een draadloos muzieksysteem komt er redelijk goed geluid uit de verschillende speakers. Kijk van tevoren goed naar de grootte van de ruimte en besluit daarna welk soort Sonos speaker u het beste in die ruimte kunt plaatsen. Zo zal een Sonos Play 1 prima voldoen in een badkamer of keuken, de Sonos Play 3 voor een studiekamer of slaapkamer en de Sonos Play 5 vult moeiteloos een flinke ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer, van muziek. Uiteraard kunt u ook overwegen om in plaats van een Sonos Play 5, twee Sonos Play 3 speakers in uw woonkamer te zetten. U speelt erg eenvoudig muziek gesynchroniseerd af op beide speakers via de Sonos App. De speakers spelen onafhankelijk van de afstand tot de router synchroon de gewenste muziek af en worden in hun signaal niet gestoord door de draadloze signalen van bijvoorbeeld gsm en laptop. Ook is het mogelijk om meerdere speakers als stereo set samen muziek af te spelen. Via de app kies je dan gewoon voor 'linker' en 'rechter speaker.

Indien uw volledige muzieksysteem uit Sonos producten bestaat is de installatie simpel, met één simpele druk op de knop verbindt u de verschillende Sonos componenten met elkaar. Heeft u echter nog een stereo en/of speakers die u via Sonos wilt laten functioneren dan is het wat meer werk, maar met de heldere handleiding is het eenvoudig om ook uw oude muzieksysteem met Sonos te verbinden. In dat geval heeft u of een Sonos Connect of een Sonos Connect:AMP (voor het aansluiten van bekabelde speakers) nodig.


Externe links