Migreren van Joomla 1.0.x naar Joomla 1.5
- Details
- Hoofdcategorie: ROOT
- Categorie: Joomla Items - NL
- Gepubliceerd: zaterdag 21 februari 2015 18:25
- Hits: 2591
Joomla 1.0 upgraden naar Joomla 2.5
Joomla 1.0 wordt al sinds juli 2009 niet meer onderhouden. De code van de Joomla versies die daarna zijn uitgebracht, verschilt zo veel van die van Joomla 1.0 dat een gangbare "upgrade" niet mogelijk is. Er kan hier beter gesproken worden over een "migratie". In veel gevallen zullen de verschillen dusdanig groot dat het migreren van een Joomla 1.0 website naar een recente Joomla versie hoogstwaarschijnlijk meer tijd (en frustratie) zal opleveren dan de website opnieuw opbouwen in een nieuwe Joomla 2.5 installatie. We raden u dan ook dit laatste te doen.
Wilt u toch een migratie van Joomla 1.0 uitvoeren? Lees dan ook het artikel 'Joomla 1.0 Migreren Naar Joomla 1.5'
Zie ook het artikel op Johfrael MyWiki Migreren van Joomla 1.0 naar 1.5
Migratiehandleiding
Bijgaand een technische handleiding voor de migratie.
- FTP Programma als FileZillaof Bitvise
- Testlocatie (Bv een lokale webserver of een deel op uw webruimte)
- Twee lege databases en twee aparte gebruikersnamen voor deze databases
Stappenplan
Doordat het een dergelijk intensieve migratie is, is het van groot belang een goed stappenplan te hebben;
- Backup maken
- Test site 1.0.x aanmaken
- Migrator component in orde maken
- SQL migratiescript maken
- Test site 1.5.x aanmaken
- Kopiëren data uit 1.0.x
- Testsite 1.5.x testen
- Live gaan met uw nieuwe Joomla 1.5.x installatie
Migreren van Joomla 1.0.x naar Joomla 1.5
Migratie van 1.0.x naar 1.5 Stable
De migratie van Joomla! 1.0 naar 1.5 is grotendeels geautomatiseerd in twee delen. Het eerste deel bestaat uit het exporteer migratie component voor Joomla! 1.0 en het tweede deel bestaat uit de import van de migratie bestanden in de Joomla! 1.5 installatie. Het systeem is geautomatiseerd vanwege een groot aantal aanpassingen welke er voor zorgen dat de gegevens van Joomla! 1.0 niet direct bruikbaar zijn bij Joomla! 1.5, zoals de parameters voor de menu’s en de artikelen. Hoewel het mogelijk is een database dump te gebruiken voor de migratie wordt dit niet aangeraden, daar er veel gegevensverlies zal optreden. Deze pagina poogt in detail de stappen eenvoudig te beschrijven die nodig zijn voor de migratie van Joomla! 1.0 naar Joomla! 1.5.
Lees deze documentatie aandachtig door en test het alvorens de migratie op je live site uit te voeren!
Minimale vereisten
Voor de migratie heeft u minimaal Joomla! 1.0.12 of een latere versie nodig. Het wordt aangeraden om uw Joomla! installatie eerst bij te werken naar Joomla! 1.0.13, inclusief de admin sessie fix. Zoals gewoonlijk is het belangrijk dat u eerst goede back-ups maakt van uw Joomla! installatie en database voor het geval dat er iets mis gaat. Daarnaast raden we u aan de 1.0.x installatie niet te verwijderen totdat u de migratie naar 1.5 volledig heeft afgerond en u er zeker van bent dat alles goed werkt. Idealiter probeert u de migratie eerst uit op een test systeem alvorens de migratie uit te voeren op uw live sites (b.v. op plekken waar een kopie van uw live site staat) en scheid uw 1.0.x installatie van 1.5 (b.v. door verschillende databases of in ieder geval een andere prefix).
Voor de PHP versie wordt het aangeraden minimaal PHP 4.4.x te gebruiken. Er zijn een aantal problemen bekend met PHP 4.3.x, dus probeer deze eerst te updaten alvorens met de migratie te beginnen. Dit geeft zo min mogelijk problemen met de migratie, en de installatie van Joomla! 1.5.
Stap 1: Het downloaden van het migratie component en de installatie op uw Joomla! 1.0.x site
De laatste vertaalde versie van het migratie component is te vinden in de downloadsectie van DutchJoomla. Op het moment van schrijven is de recentste versie Migrator 1.0. Download het bestand en installeer dit als een gewoon component in uw 1.0.x installatie. Na installatie zal er een extra positie in uw componenten menu te zien zijn van waar uit u de migrator kunt openen.
Stap 2: Installatie van extra migratie plugins
Het migratie component migreert alleen de bestanden van de core installatie. Dat betekend dat als u andere extensies heeft geïnstalleerd, en deze gegevens wilt meenemen, extra migratie plugins geïnstalleerd moeten worden. Er zijn twee verschillende type plugins welke gebruikt worden: een “SQL” plugin welke bestaat uit een platte tekst SQL bestand en een “ETL” plugin welke PHP bevat die de migrator verteld hoe met de gegevens in de database om te gaan (of in configuratie bestanden). U kunt dit doen door in het migratie component op “Installatie extra migratie plugins” te klikken, en dan de plugins te selecteren welke u wilt installeren waarna u op “Upload Plugin” klikt. SQL plugins worden automatisch doorgevoerd en ETL plugins worden automatisch uitgevoerd. U kunt een lijst van geïnstalleerde ETL plugins bekijken door op “Plugin lijst” te klikken in het hoofdscherm.
Stap 3: Het maken van het SQL migratie bestand
Als u eenmaal alle extra migratie plugins heeft geïnstalleerd, kunt u op “Maak migratie SQL bestand” klikken in het hoofdscherm om het migratie proces te starten. Het component is zo opgezet dat het een SQL bestand maakt zonder een time-out te veroorzaken op de server. U zult dus merken dat de pagina zichzelf automatisch ververst en de huidige status weergeeft. Uiteindelijk zal er een melding zichtbaar worden dat het migratie proces succesvol is verlopen en dat het SQL bestand nu beschikbaar is om te downloaden. Een deel van het proces om het SQL bestand aan te maken bestaat uit het aanpassen van verschillende velden om deze werkend te maken met Joomla! 1.5, zoals het herschrijven van de mosimage tags.
Stap 4: Installatie Joomla! 1.5
LET OP: Installeer je nieuwe Joomla! 1.5 site in een aparte map op de server en in een andere database (of gebruik een ander voorvoegsel als je geen nieuwe database kunt aanmaken). Je kunt niet je huidige 1.0 site overschrijven, je moet een nieuwe 1.5 site maken. Het is ook mogelijk je 1.0 installatie naar een veilige locatie te verhuizen waarna je 1.5 op de vrij gekomen plek kunt installeren.
Maak eerst een goede backup van je Joomla! 1.0 site bestanden en de database als je dit nog niet gedaan hebt!
De laatste stap in het migratie proces is de installatie van een nieuwe Joomla! 1.5 site. Voltooi de eerste stappen van de installatie zoals u zou doen met een normale installatie. In de laatste stap, waarin u gevraagd wordt naar de site naam, wordt u de mogelijkheid geboden het migratie proces in werking te stellen. Het migratie proces vereist het eerder gegenereerde SQL bestand om de migratie volledig af te ronden, welke naar uw server zal moeten worden geupload. Er zijn hier twee opties voor:
• HTTP Upload
• FTP/SCP Upload
De eerste methode, HTTP upload, is het beste voor kleinere SQL bestanden welke binnen de upload limiet van uw PHP server vallen. De alternatieve manier is uw bestanden up te loaden via FTP, SCP of een andere methode van bestandsoverdracht welke uw host aanbied. Deze methode is handig voor grote SQL bestanden die buiten de PHP upload limiet van uw server vallen. In beide gevallen hernoemt u het bestand eerst naar “migrate.sql” in uw lokale omgeving.
Om de HTTP methode te gebruiken selecteert u het bestand op dezelfde manier als u zou doen met de installatie van een component. Om de alternatieve upload methode te gebruiken, upload u de bestanden in de “installation/sql/migration” map van uw sever. Als de migratie om enige rede niet slaagt zult u het migratie SQL bestand opnieuw moeten uploaden voor beide methoden, HTTP en FTP/SCP, daar het bestand tijdens de migratie wordt aangepast. Het voorvoegsel (prefix) voor alle migratie dumps is “jos_”, ook al gebruikte uw 1.0.x installatie een ander voorvoegsel. Het voorvoegsel moet in het daarvoor beschikbare veld worden geplaatst. Voor uw 1.5 installatie kunt u wel een ander voorvoegsel gebruiken. Als de migratie eenmaal is voltooid kunt u de site naam invoeren (de site naam kan vanwege technische redenen niet worden gemigreerd) en kunt u de installatie afronden.
Voor beide methodes is het belangrijk dat de “installation/sql/migration” map en de tijdelijke (temporary) map, bijvoorbeeld “/tmp” schrijfbaar zijn. De migrator zal deze mappen gebruiken tijdens de migratie. Controleer dit dus goed.
Andere (engelstalige) links over het migreren:
- Engelstalige Documentatie
- Dev. team blog over migreren
- Originele (engelstalige) download op JoomlaCode