Kodi - XBMC Media Center

Kodi - XBMC Media Center

 
Kodi logo
XBMC Media Center
 Kodi XBMC Media Center

 

Kodi/XBMC is een van de vele opensourceprojecten die zich onderscheiden en werkelijk uitblinken in toegevoegde waarde. XBMC is een opensource mediaplayer die als gratis software voor verschillende platvormen beschikbaar is. Zowel op MS Windows, Mac OSX, BSD, iOS, Android en tal van Linux distro's zoals Ubuntu .

Zoals men zichzelf presenteert op de About XBMC pagina:

  XBMC is an award-winning free and open source (GPL) software media player and entertainment hub that can be installed on Linux, OSX, Windows, iOS, and Android, featuring a 10-foot user interface for use with televisions and remote controls. It allows users to play and view most videos, music, podcasts, and other digital media files from local and network storage media and the internet. Our forums and Wiki are bursting with knowledge and help for the new user right up to the application developer. We also have helpful Facebook, Google+, Reddit, Twitter and Youtube pages.

 

Ontwikkelingen

Het door Team XBMC in 2003 ontwikkelde XBMC Media Center van non profit organisatie XBMC Foundation is de opvolger van het populaire Xbox Media Player (XBMP) zoals dat op de eerste Xbox van Microsoft in 2001 werd meegeleverd om film en muziek vanaf CD en DVD af te spelen, in principe is XBMC nog steeds bekend als afkorting van XBox Media Center. Na 10 jaar is het einde nog steeds niet in zicht, naast foto's, muziek en films in tal van verschillende formaten kan XBMC ook gebruikt worden om live TV te bekijken en op te nemen als PVR (Personal Video Recorder), daarnaast leent het zich ook prima als platvorm voor het afspelen van streaming uitzendingen met EPG (Electronic Program Guide), en high definition DVR (Digital Video Recording) en kan als GUI interface gebruikt worden voor diverse internettoepassingen zoals YouTube, Vimeo, Spotify, Grooveshark en Pandora Radio maar ook met verschillende populaire andere media backends zoals MediaPortal, MythTV, NextPVR, Tvheadend etc. Een van de meest opmerkelijke ontwikkelingen zijn de vele addons waardoor het spectrum van mediatoepassingen nog verder wordt uitgebreid en langzaam maar zeker de interface een tool wordt om alle mogelijke vormen van media en entertainment af te spelen met mogelijkheden zoals het aansturen vanaf mobiele toestellen als afstandsbediening zoals tablets en smartphones van zowel Android als Apple.

Een van de redenen dat XBMC zoveel populariteit geniet is te danken aan de flexibiliteit. Uiteraard doordat de code openbaar als opensource beschikbaar is en naast dat het op bijna alle platforms operationeel is zoals mobiele ARM-platvorm en eerder genoemde besturingssystemen kan men het ook nog eens helemaal inrichten naar eigen wens. Men kan verschillende skins downloaden en installeren en deze kunnen ook weer verbeterd en uitgebreid worden qua funcionaliteit. Verder zijn er enorm veel verschillende Add-ons te verkrijgen welke geheel gratis op allerhande gebied ontwikkeld worden en vrij te gebruiken zijn. Denk hierbij aan de onontbeerlijke YouTube-add-on voor alle muziekvideos en andere video content welke je natuurlijk fullscreen op je TV wil kunnen afspelen. Maar ook voor films en tv-series de subtitle add-on die onmisbaar is voor iedereen die de laatste releases uit het buitenland wil kijken met ondertiteling.

 
XBMC skins
 XBMC op diverse devices met de standaard frodo skin
 

Versie 13 Gotham


Inmiddels is door Team XBMC bekend gemaakt dat de nieuwe beta versie van deze opensource mediaspeler gedoopt is met de codenaam 'Gotham' en tal van verbeteringen ten aanzien van de laatste stable release versie 12 ook wel bekend onder de naam 'Frodo'.

Een van de bekendgemaakte verbeteringen is het toevoegen van de optie 'play using' aan de contextmenu's van mediabestanden. Hierbij is er sprake van beter upnp-opties waardoor je vanaf alle in je lokale netwerk beschikbare opslagmedia en alle mobiele aparaten welke over wifi beschikken en door de optie 'play using' vanuit XBMC content verstuurd kan worden naar elk apparaat dat om kan gaan met het upnp-protocol. De Android versie zal ook rotatie en native audiocontrols ondersteunen waardoor je op je smartphone of tablet het volume kan wijzigen. Ook voor de iOS worden verbeteringen aangekondigd met name voor de tag-ondersteuning. op dit moment zijn er al diverse beta-versies als monhly en nightly version beschikbaar voor diverse platvormen om te testen en te proeven van de nieuwe features, ook al is het nog niet geheel bug vrij. Het zal echter niet lang meer duren voordat Gotham als nieuwe stable version gepresenteerd zal worden.
Volgens de officiele website van XBMC foundation zijn er al de nodige verbeteringen welke zeker het vermelden waard zijn.

Zie XBMC.org XBMC 13 gotham


Here are some mention worthy improvements:

- Continues improvements on the Audio Engine
- A complete overhauled and improved audio settings page
- Sensitive info is now hidden from the debug log, like password and user names for sources (not for add-ons though).
- User interface improvements in PVR section
- Library items are not cleared any more when you do “clean library” and your server is temporary off-line
- Improvements in Music library handling
- 3D playback fixes

 

XBMC krijgt een nieuwe naam – Introductie: Kodi 14

 

Vanaf 1 augustus 2014 weed bekend hemaakt dat XBMC verder gaat onde de nieuwe naam Kodi, 13.2 Gotham is de laatste versie die de naam XBMC gebruikt.

Omdat  de naam XBMC afgeleid is van XBox Media Center en dit niet meer de gehele lading dekts laat staan de connectie tot XBox en omdat men de naam XBMC niet langer kon gebruiken met juridische rechten en dergelijken heetf men besloten om de naam om te zetttne naar een nieuwe geregitreerde naam Kodi.
Men heeft met deze naam ook een nieuwe website: http://kodi.tv/

Er is ook meteen een nieuwe versie beschikbaar van de software namelijk:Kodi 14.0 “Helix”alpha2

 

De nieuwe naam van XBMC Kodi
 De nieuwe naam van XBMC Kodi

 

Zie ook:

Zie ook op Johfrael Mywiki de gerelateerde artikelen over XBMC

Externe links