Lens Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS - NL

Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS

 

Inleiding

Deze lens heb tegelijk gekocht samen met de Canon EOS 60D in plaats van de stocklens. Het is een zoomlens met een groot bereik waardoor je erg flexibel bent en bijna geen lenzen hoeft te wisselen. De lens was relatief goedkoop en het idee was om eerst met deze lens en de nieuwe camera aan de slag te gaan zodat ik naderhand een betere keuze zou kunnen maken voor eventuele uitbreiding cq vervanging van de objectieven. Deze lens kan je dus beschouwen als een ideale reislens zeker voor de beginnende fotograaf.

Op Tweakers.net staat deze lens op dit moment voor rond de € 440,00 te koop (26-01-2014)

Zie Canon EF-S 18-200 f/3.5-5.6 IS

 

  Canon EF-S 18-200mm
   
   
   
Categorie Cameralenzen
Merk Canon
Serie EF-S
Uitvoering 18-200mm f/3.5-5.6 IS
 
 
Technische Specificaties:  
Mount Canon EF-S
Zoom (wide) 18mm
Zoom (tele) 200mm
Diafragma (wide) 3,5
Diafragma (tele) 5,6
Diafragma wide-tele f/3,5-5,6
Stabilisatie Optische stabilisatie
Filtermaat 72mm
Focusmechanisme Automatische Focus (motor in lens)
Focusmotor DC Micro Motor
Kleuren Zwart
Gewicht 595g


Kenmerken:

  • 11x zoomobjectief – 18-200mm
  • 4-stops Image Stabilizer
  • Automatische detectie van panning en statief
  • Kortste scherpstelafstand van 0,45 m
  • Asferische en UD lenselementen
  • Super-Spectra lenscoatings voorkomen overstraling en reflecties
  • Zoomvergrendeling handhaaft minimum formaat
  • Cirkelvormig diafragma voor aantrekkelijke achtergrondonscherpte

AF (geen USM)

Dit is bij nader inzien achteraf een minder goede keuze geweest. USM oftewel Ultrasonic Motor zorgt voor een veel stillere, soepelere en snellere AF oftewel AutoFocus. De Autofocus is echter nog niet zo slecht maar zou stiller en sneller mogen zijn. De volgende keer zal dit toch echt wel een vereiste zin bij de keuze van de lens. Chromatische aberratie

Dankzij een UD-element zou de lens volgen Canon geen last van chromatische aberatie hebben. Toch moet ik zeggen dat dit niet helemaal klopt, het in elk geval in sommige situaties wel zichtbaar maar het is echter niet storend.

Vervorming

Gezien het type lens en het bereik valt deze enorm mee. Vooral in de groothoek kan je enige vervorming krijgen. Soms wil je dat effect juist ook of is het niet hinderlijk. Bovendien kan je dit meet de door Canon meegeleverd software Digital Photo Professional corrigeren neem wel de nieuwste versie van DPP welke je op de Canonsite kan downloaden.

Lens flare

Deze is redelijk onder controle ook weer gezien de samenstelling van de lens. Wel aan te raden is het gebruik van een zonnekap. Let echter op bij het gebruik van de de zonnekap samen met de geïntegreerde flitser van je Canon camera. De lens zal met zonneklep een schaduw veroorzaken omdat deze de flitser blokkeert.

Vignettering

Ook dat is bij deze lens niet vreemd, vooral indien volledig uitgezoomd op 18mm kan dit zich voordoen, het is echter geen hinderlijke vignettering en je kan het met diafragmeren verhelpen.

Scherpte

Deze is goed te noemen zeker voor zo'n extreme zoom bereik. Helemaal open levert deze lens best scherpe beelden op. Wil je meer scherpte zal je met je diafragma moeten spelen. Aan de randen kan het wel een beetje onscherp worden bij groothoek. Voor de telelens op 200 mm moet je echter of je diafragma vol open gebruiken met goed daglicht en dus weinig scherptediepte. Indien noodzakelijk gebruik een hogere ISO of je moet echt een statief gebruiken anders zal de F3.5-5.6 te kort schieten.

Johfrael Mywiki Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS