De nieuwe Linux Kernel 4.0 - NL
- Details
- Hoofdcategorie: ROOT
- Categorie: Linux Items - NL
- Gepubliceerd: dinsdag 14 april 2015 11:01
- Hits: 3121
De nieuwe Linux Kernel 4.0
Door Linus Torvalds (de geestelijke vader van Linux) is op 12 april 2014 de nieuwste versie van de kernel aangekondigd. Let op Linux is geen besturingssysteem (Operating System) maar een kernel, dat is een belangrijk onderscheid want niet alle op Linux gebaseerde besturingssytemen zijn gelijk. Bijvoorbeeld Ubuntu, Android, Debian en Chrome OS zijn allevier op Linux gebaseerd maar absoluut niet hetzelfde. Hetgeen waardoor iets als Linux gekwalificeerd kan worden is puur door het gebruik van de kernel. De 1.0 release van de Linux kernel was in maart 1994 - meer dan 21 jaar geleden. Inmiddels is men statistisch gezien in de git over een half miljoen 'commits' bij deze release en ook overschreed men de 4 miljoen 'git object limiet'. Bij de overgang naar 3.0 kernelversie overschreed men een kwart mijoen 'commits' en 2 mijoen 'git subjects'.
Echte monumentale vernieuwingen zijn ondanks het nieuwe versienummer nauwelijks te vinden. Er zijn vooral functionele en cosmetische verbeteringen gemaakt. Ook zonder verregaande consequenties dus.
Desondanks is dit een mijlpaal moment voor de opensource gemeenschap, Welke de basis is voor toekomstige ontwikkelingen.
Zo heeft men de mogelijkheid om zonder herstart van het besturingssysteem te updaten. Deze 'live kernel patching' is als kernel-toevoeging geïntegreerd en ontwikkeld in samenwerking met Red Hat en Suse. Ook zijn er de nodige grafische verbeteringen aan de kernel-update toegevoegd.
Verder zal de nieuwe kernel versie displayport ondersteuning bieden in de Radeon drm-driver. Er is ondersteuning van Quarc-soc van Intel, evenals Z13-mainframe van IBM toegevoegd en diverse ARM-socs. De kernel kan tevens uit de voeten met Intels Skylake-achitectuur, daarnaast kent de opensource Nouveau-driver voor Nvidia hardware diverse noodzakelijk verbeteringen.
Torvalds geeft aan dat er geen stijlveranderingen of andere zaken ten grondslag liggen aan de Linux Kernel 4.0 versie maar juist als solide basis is gelegd voor komende vorderingen en verbeteringen in zowel prestatie als grafische mogelijkheden.
Je kan deze kernel zelf 'compilen', dit wordt echter afgeraden. De meeste werkstationgebruikers kunnen het beste wachten tot hun besturingssysteem een signaal geeft voor een officiële upgrade naar 4.0. Dit in verband met stabiliteit en ondersteuning.