Galaxy Nexus

De Galaxy Nexus is een touchscreen android smartphone ontwikkeld door Samsung en Google.

De mobiele telefoon en het operating systeem is gezamenlijk ontwikkeld door ingenieurs van beide bedrijven. De Samsung Galaxy Nexus is de derde generatie van Google Android telefoons en volgt de voorgangers Nexus One en Nexus S op die respectievelijk door HTC en Samsung werden vervaardigd. De in november van 2011 gelanceerde nieuwe Samsung Galaxy Nexus is als eerste telefoon uitgerust met de nieuwste versie van het Android besturingssysteem versie 4.0 met de naam Ice Cream Sandwich. In Nederland werd het toestel in december op de markt gebracht.

Galaxy Nexus
 Galaxy Nexus

 

 

Hardware

 
 
 
Galaxy Nexus hands-on na bekendmaking in Hong Kong.
 

Het heeft een licht gebogen HD (1280×720 pixels) Super Amoled display met een schermdiagonaal van 4,65 inch. Er bevinden zich geen fysieke knoppen aan de voorzijde, deze worden vervangen door een knoppenbalk in het scherm. Er zijn nog twee knoppen aanwezig namelijk de aan-uitknop aan rechterzijde en de volumeknop aan de linkerzijde. De processor is een dual core 1,2 GHz TI OMAP 4460 (ARM Cortex-A9 en voorzien van 1 Gb RAM en e1.750 mAh Li-ion batterij en 5 MP camera aan achterzijde met LED flitser (zonder sluitervertraging) en de mogelijkheid om tot 1080p video in full-HD kwaliteit op te nemen met 30 frames per seconde, ook is het mogelijk om panorama-opnamen te maken. Een 1.3 MP camera aan de voorzijde voor videoconferentie toepassingen en VoIP beeld telefonie.

De dualcore processor is snel genoeg om meerdere applicaties naast elkaar te ondersteunen en dus geschikt voor multitasken. De telefoon wordt in Nederland en andere Europese landen unbranded verkocht en meestal sim-lock free en hardware-unlocked waardoor root access mogelijk is. In november 2011 waren er in Groot-Brittannië nog issues met een volume bug die middels een fix werd opgelost.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

 
Android 4.0, het besturingssysteem van de Galaxy Nexus

Google en Samsung hebben met de lancering van dit toestel ook de nieuwste versie van het besturingssysteem op de markt gebracht Google Android 4.0 een opensourceplatform voor mobiele telefoons waarbij er tal van verbeteringen zijn uitgevoerd die Android een stuk sneller en beter in gebruik maken dan onder 2.3.

De belangrijkste verbeteringen voor Android 4.0 ICS ten opzichte van de vorige versie zijn onder anderen Face tracking oftewel gezichtsherkenning, verbeterde spellingscontrole, stemherkenning (voice typing) voor het inspreken van teksten, Android Beam met Near field communication (NCF) voor het uitwisselen van gegevens tussen toestellen op korte afstand. Door twee NFC android smartphones bij elkaar te houden kun je contacten, media, websites en bijvoorbeeld Maps uitwisselen. Wi-Fi Direct voor draadloos netwerk communicatie. De meest opmerkelijke verbeteringen zijn het multitaskmenu, het toetsenbord en de interface van standaardapplicaties. Tevens is de browser verbeterd en vooral sneller gemaakt. Ook grafische en functioneel zijn er veel verbeteringen doorgevoerd waardoor het gebruikersvriendelijker en soepeler zou moeten werken.

Externe links